Aliness Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg

Producent: Medicaline
Dostępność: dostępny
Data ważności: 2020-04-30
  • 34,90 zł
  • Do darmowej wysyłki będzie brakowało 165,10 zł

Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg 100 tabletek vege

( mikronizowana i mikrokapsułkowana postać organicznych soli żelaza )

suplement diety

Opatentowana technologia Microferr®
Mikrokapsułki dojelitowe

Minimum substancji technologicznych, produkt nie zawiera stearynianu magnezu ani barwników.

Składniki 1 tabletka
Żelazo Microferr 25 mg *(178,5%)

Witamina C 40 mg *(50%)

*RWS: dzienna referencyjna wartość spożycia.

Składniki: Żelazo w postaci Microferr® (fumaran żelaza (II), Pirofosforan żelaza (III)), substancja otoczki mikrokapsułki (tłuszcze roślinne), substancje wypełniające (fosforany wapnia, celuloza mikrokrystaliczna), kwas L-askorbinowy (witamina C), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu).

Żelazo:
pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie
przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych
przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
odgrywa rolę w procesie podziału komórek

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania:
1 tabletka dziennie, w trakcie posiłku.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Zawartość opakowania: 100 tabletek VEGE

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

Producent:
Medicaline
Ostrówiec 150
05-480 Karczew
www.aliness.pl
EAN: 5903242580123

Mikronizowane i mikrokapsułkowane organiczne sole żelaza w opatentowanej postaci Microferr®

Dzięki unikalnie opracowanej procedurze powlekania sole mineralne Microferr® są pokrywane otoczką z tłuszczu roślinnego. Dzięki tej technologii enkapsulacji sole zostają zamknięte w mikrokapsułkach, zachowując swoje pierwotne właściwości. Dlatego możemy zaoferować innowacyjne rozwiązania dostosowane do indywidualnych potrzeb i różnych zastosowań.
Składniki zawarte w produkcie dają wiele korzyści konsumentom. Mikronizowanie to proces polegający na zmniejszeniu wielkości ziaren żelaza do rozmiaru minimum 10 mikronów (µm). Takie rozwiązanie powoduje powiększenie powierzchni wchłaniania się soli żelaza Microferr® co wpływa na lepszą redukcję związków do postaci dwuwartościowej.

Korzyści ze stosowania mikornizowanego i mikrokapsułkowanego żelaza Microferr®:

 Brak interakcji z innymi składnikami preparatu, na przykład utleniania tłuszczów, degeneracji witamin czy utraty barwy
 Brak interakcji z innymi składnikami pożywienia jakie występują w przypadku stosowania siarczanu żelaza
 Doskonale ukryty smak
 Lepsza stabilność produktu końcowego w procesie przetwarzania, transportu i przechowywania w stosunku do innych form żelaza nie mikrokapsułkowanych.
 Dzięki procesowi mikrokapsułkowania lepsza ochrona przed czynnikami zewnętrznymi/zanieczyszczeniami.
 Dzięki procesowi mikronizacji pirofosforan żelaza 3+ łatwiejsza redukcja do postaci 2+ co powoduje wysoką tolerancję i biodostępność
 Zapewniona kontrola uwalniania żelaza w układzie trawiennym – lepsza biodostępność 1
 Mały rozmiar cząstek (około 10 mikronów (μm) ) to większa powierzchnia właściwa, a zatem lepsza funkcjonalność oraz lepsza biodostępność 2,3 ze względu na poprawienie zdolności redukcji związków do postaci jonowej.

Pod względem ilościowym żelazo jest najobficiej występującym pierwiastkiem śladowym w organizmie ludzkim. Uczestniczy w transporcie tlenu do płuc i innych narządów. Na podstawie stężenia 50-60 mg/kg masy ciała, można stwierdzić, że całkowita zawartość żelaza w organizmie wynosi około 3-5 g.1
Około 74% tej zawartości jest rozmieszczone w tzw. puli funkcjonalnej w hemoglobinie, mioglobinie i enzymach. Pozostała część występuje w postaci żelaza zgromadzonego w postaci ferrytyny lub hemosyderyny.1 W organizmie żelazo występuje głównie jako żelazo Fe2+, a jedynie niewielka część jako żelazo trójwartościowe, tzn. żelazo Fe3+. Nie znaczy to jednak, że jest ono mniej ważne.
Zdolność do zmiany właściwości ma kluczowe znaczenie dla wielu funkcji organizmu: żelazo staje się zatem istotnym składnikiem grup przenoszących aktywnego tlenu i elektrony w wielu białkach i enzymach.

W organizmie ludzkim żelazo jest wchłaniane przede wszystkim w jelicie cienkim.
Rozpuszczalne w wodzie związki żelaza charakteryzują się dobrą biodostępnością, ale niosą ryzyko szybkiego rozpuszczenia w żołądku i jego obciążenia działaniami ubocznymi.
Żelazo w postaci Microferr® wchłania się dopiero w świetle jelita ograniczając niekorzystne działania.
Biodostępność:
Biodostępność żelaza zawartego w składnikach pokarmowych pochodzenia zwierzęcego wynosi około 10 – 20%.1 Natomiast optymalną absorpcję żelaza z produktów pochodzenia roślinnego często hamuje kwas fitynowy, który jest nieodłącznym składnikiem niektórych roślin.
Ponadto żelazo pochodzenia roślinnego występuje niemal wyłącznie w postaci Fe3+. Biodostępność tego żelaza trójwartościowego jest gorsza, ponieważ tworzy ono kompleksy o słabej rozpuszczalności w lekko kwaśnym środowisku górnej części jelita cienkiego (dwunastnicy), dlatego jest w stanie zaspokoić jedynie ok. 1-5% zapotrzebowania organizmu na żelazo.1
W związku z tym wegetarianom i weganom często trudniej jest zaspokoić zapotrzebowanie na żelazo z pożywienia.
Ponadto biodostępność żelaza przyjmowanego z pożywieniem może dodatkowo zmniejszyć inne czynniki, takie jak przyjmowanie żelaza jednocześnie z wapniem, błonnikiem lub niektórymi lekami.1
Jednak ze względu na swoje właściwości redukujące (Fe3+ → Fe2+) niektóre substancje mogą poprawić biodostępność żelaza. Wśród nich można wymienić przede wszystkim kwas askorbinowy i różne kwasy organiczne.

Zapotrzebowanie na żelazo:
W normalnych warunkach ludzie, którzy zachowują zdrową i zrównoważoną dietę, przyjmują taką dawkę żelaza, jaka jest im potrzebna.
Żywność pochodzenia zwierzęcego, w szczególności jaja i mięso, jest bogatym źródłem żelaza. Z kolei mleko i ser zawierają niewielkie ilości żelaza, podobnie jak większość produktów spożywczych pochodzenia roślinnego.
Jednak w związku ze stałą utratą żelaza spowodowaną łuszczeniem lub odrzucaniem komórek skóry i komórek jelitowych lub utratą krwi dzienne zapotrzebowanie na żelazo może się wahać w zależności od wieku, płci i budowy danej osoby.

Referencje
1 Hahn, A .; Schuchardt, J.-P .: Mineralstoffe – Stoffwechsel, Funktionen und Bedarf. Behr’s Verlag, Hamburg 2011
2 Biesalski, HK, Köhrle, J., Schümann, K .: Vitamine, Spurenelemente und Mineralstoffe. Thieme-Verlag, Stuttgart, 2002
3 DA-CH-Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr der DGE, ÖGE, SGE i SVE (Hrsg.), 3. korrigierter Nachdruck, Neuer Umschau Buchverlag, Neustadt an der Weinstraße, 2008
4 Hurrell, RF Iron, w: The Mineral Fortification of Food; 1999; 65

Symbol: 5903242580123

Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.

Aby dodać recenzję musisz się zalogować
Jeśli nie masz konta Zarejestruj się
zgadzam się z polityką cookiesOK

Nasz sklep wykorzystuje pliki cookies

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies i podobnych technologii w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach reklamowych i statystycznych.
W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystając z naszego sklepu bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej dotyczącej cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.
Więcej informacji